Sol, solarium og vitamin D
Vi er glad i solen! Solen bringer liv og varme til jorda. Humøret går opp og vi får overskudd.
Vitamin D
Med solens hjelp bygger vi opp vitamin D i kroppen. Ny forskning viser at Vitamin D ikke bare er nødvendig for kalsiumopptak og benoppbygging men bidrar også til et sterkere immunforsvar.
Tilstrekkelig vitamin D har følgende god dokumentert virkning:
- Mer muskelkraft
- 30-77% mindre risiko for å få kreft i lymfe, prostata, bukspyttkjertel, tarm, bryst og andre organer.
- Mindre risiko for å få benbrudd
- Mindre fare for tuberkulose
- Mindre risiko for å få MS eller artritt
- 80% mindre risiko for å få diabetes mellitus type I og 33% for type II
- Redusert dødelighet for personer over 50 år
Studiene er stort sett gjort med basis i 20 mikrogram vitamin D tilskudd daglig.
Store deler av verdensbefolkning har for lite vitamin D i kroppen, den norske befolkningen er et unntak, antaglig pga. tran og andre vitamintilskudd.
Også i Norge er følgende grupper utsatt for vitamin D mangel:
- Eldre
- Personer som ikke kommer seg ut i sol
- Tenåringer - 80% har for lavt nivå
- Overvektige - har behov for mer vitamin D
- Folk som hverken tar tran eller vitamintilskudd
- Ikke vestlige innvandrere, spesielt fra Pakistan og Somalia
Personer med lys hudtype trenger bare 5-20 minutter i moderat sol annen hver dag får å produsere tilstrekkelig vitamin D. Mørkere hudtyper trenger mer solpåvirkning. Paradoksalt utsetter seg folk med lys hud oftere for for mye solstråling og folk med mørk hud for lite solstråling. Etter 3-4 uker er halvparten av vitamin D som dannes brukt opp.
Vitamin D må taes som tilskudd i perioder uten regelmessig soleksponering. Offisielle anbefalinger i Norge er 7,5 mikrogram per dag fra 2 år til 60 år, yngre eller eldre bør ta 10 mikrogram daglig. Betydelig overvektige trenger dobbelt så mye.
Vi anbefaler iht. resulteter fra de nyeste studier: 20 mikrogram per dag. Enten i form av en teskje Møllers Tran som inneholder 10 mikrogram av naturlig vitamin D av høy kvalitet, vitamin A og viktige umettete fettsyrer + en tablett Vitamin D fra NycoPlus (fra apoteket) som inneholder også 10 mikrogram vitamin D. Eller en tablett med 20 mikrogramm Vitamin D (NycoPlus - apotek) hver dag. Folk med tarm- og nyresykdomer har behov for mer, snakk i tilfelle med en klinisk ernæringsfysiolog.
Det er ikke anbefalt å ta mer enn 25 mikrogram for barn og 50 mikrogram for voksne daglig.
Sol
Sol og friluft er en viktig del av livet. Imidlertid ødelegger for mye sol de elastiske fibrene i huden og øker rynkedannelse. Solskadet hud blir etterhvert tynnere og følsommere. Solstråling øker tendensen til å få føflekker og er hovedårsaken for hudkreft.
Solstråling består av varmestråling (IR) og synlig lys ultraviolett stråling (UV), dvs. stråling med høyere energi. Den deles inn i UV-A, UV-B og UV-C stråling.
UVC er strålingen har høyest energi men når ikke jorda pga. ozonlaget som filtrerer den ut.
UVA stråling har lavere energi en UVB. Nyere forskning viser at også UV-A er verre enn tenkt. UV-A bryter ned vitamin D i huden og fremmer veksten av kreftceller. UV-A trenger i motsettning til UV-B gjennom vindusglass. Noen forskere tror det er grunnen til den høye forekomsten av hudkreft i Norge til tross for lav solstråling sammenliknet med land lengre sør.
UVB stråling øker melaninproduksjon (mørk hudfargestoff), produserer Vitamin D i huden og gir en lengre varende brunfarging av huden. Pga. høyere ennergi skader den genmaterialet (DNA) i hudcellene og er hovedårsaken til hudkreft. Produksjonen av melanin er en følge av skader på DNA - således ingen brunfarge uten økt risiko for hudkreft.
Oppsummert: UV-B produserer kreftceller og UV-A fremmer veksten. Derfor er det viktig å bruke solkrem med tilstrekklig UV-filter.
Solkrem på venstre ansiktshalvdel (til høyre på bildet).
Venstre bildet i vanlig dagslys, høyre bilde i UV-A-lys.
Solkremer med UVA-merke er tryggere å bruke, da de også blokkerer noe av UV-A stråling.
Solen varmer oss, gjennom IR-stråling (infrarødstråling). Den har mye mindre energi en UV-strålingen men bidrar til aldring av hud. Fysiske filtre i solkremen fjerner både IR og UV-strålingen. Titandioksid er veldig effektiv men har en liten svakthet i UV-A, men blir veldig bra i kombinasjon med sinkoksid. Begge to er pigmenter som ikke taes opp av huden og ikke lager frie radikaler som mange organiske filter.
Det er viktig å unngå gjentatte solforbrenninger som gir betydlig økt risk for hudkreft. Vi anbefaler solfaktor 15 og mer med UVA-merke. Vår favoritt er Lavera Sun 20 i Norge eller 30 lengre sør. Lavera bruker pigmenter som ligger utenpå huden og inneholder ikke nanopartikkler som de fleste andre merker. Nanopartikkler kan går gjennom huden og fordele seg i kroppen. Vi vet ikke ennå om det er skadelig, men ut ifra en generell kjemisk forståelse kan man forvente at det danner seg radikaler i huden som igjen kan fremme vekst av kreftceller og bidra til aldirng av huden.
Lavera solkremer kan kjøpes i Sunkost-butikkene. I Drammen finnes en Sunkost-butikk på Torget Vest.
Solarium
Solariumlys skal i utgangspunkt være tilstrekkelig filtrert for UV-stråling. Solarium øker vitamin D innholdet i huden og kroppen. 10 minutter to ganger ukentlig får vitamin D innholdet i kroppen til sommernivå.
Regelverket begrenser strålingen til ikke mer enn 1,5 ganger UV-B stråling og ikke mer en 5 ganger UV-A stråling som en vanlig sommersol dag i Oslo.
Svart hudkreft fremmes av UV-A. Ved solariumbruk får man store doser av UV-A og mindre av UV-B som er nødvendig for å produsere vitamin D.
Tilsyn har avslørt at bare halvparten av alle solarier oppfyller kravene fra statens strålevern. Personer som bruker solarium før de er 35 år øker hudkreftrisikoen med 75%. Regelmessig solariumbruk vil i tillegg føre til tidligere aldring av huden. Når man avveier hudkreftrisikoen mot vitamin D produksjonen mener noen at nytten veier tyngre. Imidlertid gjør vitamintilskudd det like bra eller bedre uten økt kreftrisiko og de fleste seriøse forskere anbefaler å unngå solarium.Har man mistanke om hudkreft er det viktig å behandle den tidlig. Da er den lett å fjerne og evt. spredning kan unngås. Ved tidlig fjerning blir man helt frisk av hudkreft! Regelmessig helkroppssjekk med dermatoskop av en lege minsker sjansen for å oppdage hudkreft for sent.
Ta kontakt ved mistanke om hudkreft!
- Ved behov kan du bestille en time online.
- Mer om UV-stråling og solarium hos Statens strålevern.
- Det er viktig med riktig balanse. Vi fremmer solvettreglene - solvett.no. - og ønsker å bidra med forebygging av solskader og hudkreft.
Innhold på denne siden er en oppsummering av aktuell medisinsk forskning og artikler.