Føflekkspesialisten

Føflekkfjering og sjekk - kosmetisk ansiktsbehandling og kirurgi - og mye mer...

Svette

Hvorfor? 

Vi svetter på kroppen for å kjøle oss ned. På hendene og føttene svetter vi får å få bedre grep. Er hendene helt tørre er det lettere å miste feste.

Hvordan?

Svette på kroppen reguleres gjennom nervefibre fra hjernen. Der ligger det en "thermostat" i området som heter hypothalamus. 

  

Svetter vi mer enn det er nødvendig for å kjøle oss ned eller har god feste kalles det for hyperhidrose. Da kan svetting virke mot sin hensikt. Kroppen kan kjøles ned for mye. Føttene kan bli kalde og hendene mister grep. I tillegg kan det oppleves sosialt hemmende. 

Svetter man mye under armene kan det være plagsomt å alltid måtte ha med ekstra skift. I pannen gir det inntrykk av nervøsitet eller kan renne i øynene og til og med føre til farlige situasjoner. Svetting i hodebunnen ødelegger raskt frisyren. Også overdreven svetting i skrittet kan være plagsomt.

Svettekjertler

Meste parten av svetten dannes i de ekkrine svettekjertler. De består først og fremst av vann og noen salter. Når svetten kommer ut av kroppen inneholder den mye mindre salt enn blod eller lymfe. Men når vannet fordamper vil det  allikevel bli en del salt liggende igjen på huden. Det gir opplevelsen av at svette er salt. Den delen av svette lukter ikke.

De apokrine svettekjertlene produserer en oljete sekret bestående av fettsyrer, proteiner og steroider. Først når den brytes ned av bakterier begynner det å lukte typisk svette.

En babykropp har apokrine kjertler overalt. Etter noen måneder forsvinner mesteparten. I axillene og rundt kjønnsorganene blir det noen igjen som hviler til puberteten. Kjønnshormonene setter da i gang produksjonen.


Behandling

Overdreven svetting på noen områder på kroppen kalles fokal hyperhidrose. 

Man burde først prøve å behandle det med deodorant, så med aluminiumklorid 25% fra apoteket (Absolut Tørr eller Bats, el.). 

Er det ikke tilstrekkelig eller man reagerer for mye på aluminiumkloriden, så kan man behandle med Botulinumtoxin.

Først kartlegges området som svetter med "Minors svettetest". Ved hjelp av en jodløsning og stivelse vil området som svetter vises. Dette området tegnes inn og deles opp i ruter. Deretter settes en liten dråpe med Botulinum i hver rute med en veldig tynn nål. Nålen kjennes nesten ikke. Men på hender og føtter bruker man bedøvelseskrem. Det må settes på ca. 60 minutter før behandlingen. Man kan også bedøve nervene som fører til hendene. 

Etter kartlegging av behandlingsområdet tar behandlingen ikke lenger enn ca. 15 minutter.

Under akslene

Under akslene gir det en svettefrihet i over 12 måneder og betydelig redusert svette i mer enn 6 måneder utover det. Det er ytterst sjelden bivirkninger og man kan gå rett på jobb etter behandlingen.

Hodet

I hodet tåles behandlingen veldig bra uten bedøvelse pga. veldig tynn nål. Men er man veldig sprøyteredd, kan man bruke bedøvelseskrem 60 minutter før behandlingen.

Hender og føtter


Svetting på en fingertip under mikroskopet

Også hender og føtter kan behandles med botulinumtoxin. Begge er veldig følsomme og derfor legger vi en nerveblokkade. Med et lite stikk der nerven kommer inn til hånden eller foten settes bedøvelsen rundt nerven og behandlingen av fotsålen eller håndflaten kjennes nesten ikke.

Behandlede hender kan oppleves litt glatte og i en del tilfeller har man mindre sterk grep i noen uker etter behandlingen. 

Effekten varer i ca. 6 måneder.

Generell svetting

Ved generell svetting må det først uteklukkes andre hormonelle årsaker som økt stoffskifte osv. Det gjøres hos fastlegen. Er det avklart, kan man behandle lokale områder som plager én spesiell med Botulinum eller man kan bruke et medikament som tas daglig.

All undersøkelse og behandling utføres av spesialisert lege!

En henvisning er ikke nødvendig.


 Klikk for online timebestilling! 

 Priser